07 245 662 87
andreeamanda@yahoo.com

În afara vaccinurilor incluse în schema naţională de vaccinări există şi alte vaccinuri, disponibile şi în România la ora actuală, împotriva altor boli infectocontagioase, unele din ele fiind deja introduse în multe ţări occidentale în programele de vaccinare în masă.

 

Infectia cu Rotavirus

Infectia cu rotavirus este aproape universala , afectand majoritatea copiilor pana la varsta de 5 ani. La nivel mondial, rotavirusul este responsabil de pana la 500000 de decese anual, secundare gastroenteritelor (diareei acute). In Romania , in perioda iunie-octombrie 2014 au fost raportate un numar de 32.729 cazuri internate cu diagnostic de boala diareica acuta, cele mai multe cazuri internate fiind la grupele de varsta 1-4 ani si 15-64 ani (25%) urmate de <1an (15%) si 10-14 ani (10%). 19,9% din probele lucrate (la 42% din pacienti) au evidentiat rotavirusul ca factor etiologic.

Rotavirusul se transmite pe cale digestivă şi respiratorie de la omul bolnav prin contact direct sau prin alimente, apa, obiecte contaminate.

Semnele şi simptomele includ diaree, vărsături şi febră. Incidenta cea mai mare a bolii clinice este in randul copiilor de la 3 la 35 de luni. Pana la varsta de 5 ani 4 din 5 copii vor avea un episod de gastroenterita cu rotavirus si 1 din 65 de copii va fi spitalizat. Din datele publicate procentul mediu pentru spitalizare datorata infectiei cu rotavirus a fost de 25% in Romania in 2009. Nu exista tratament antiviral specific.

Complicaţii: deshidratare, dezechilibre electrolitice cu convulsii, leziuni cerebrale, deces.

Vaccinul disponibil in Romania este autorizat in 123 de tari din America, Europa, Australia, Africa si Asia, din care 27 l-au introdus in Programul National de Imunizare. Se gaseste sub forma lichida si se administreaza oral, 2 doze la interval de minim 4 saptamani. Se recomanda ca prima doza de vaccin sa fie administrata la varste cuprinse intre 6 si 12 saptamani si programul sa fie completat pana la varsta de 6 luni.

Prospect Rotarix

Prospect Rotateq 

Varicela (vărsatul de vânt)

Varicela este o bola infectioasa acuta extrem de contagioasa produsa de virusul varicelozosterian (VVZ). Virusul poate produce varicela dar si infectii secundare, recurente pentru ca are capacitatea de a persista in organism, sub forma latenta, dupa o prima infectie. In 2010 in Europa s-au inregistrat 592.681 cazuri noi raportate de varicela, cele mai afectate fiind grupele de varsta 1-4 ani, urmate de 5-9 ani. In anul 2014, in Romania au fost raportate 41.066 cazuri de varicela. Din analiza datelor centralizate la Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica, ratele de incidenta specifica pe grupe de varsta indica faptul ca cele mai afectate grupe de varsta au fost: grupa 1-4 ani si 5-9 ani, urmate de grupa de varsta 10-14 ani si sub 1 an.

Se transmite pe cale respiratorie (picături de saliva) sau prin contact cu secretii din lichidul veziculelor cutanate ale persoanei infectate. Se poate transmite transplacentar de la mamă la făt.

Incubaţia: 10-21 zile.

Semnele şi simptomele includ erupţia caracteristică ce apare în valuri, la nivelul  scalpului, apoi pe trunchi, extremitati şi evoluează de la macule (pete roşii) la papule (pete proeminente) şi apoi la vezicule cu lichid clar ce formează cruste în 5-20 zile. Uneori eruptia este insotita de febra 2-3 zile. Leziunile cutanate sunt foarte pruriginoase (determina mancarime).

Complicaţii: suprainfecţia leziunilor cutanate, pneumonie, laringită, meningita, encefalită, sindrom  Reye – afectare hepatică şi cerebrală (în caz de administrare de Aspirină), miocardita, hepatită, deces. Herpesul Zoster apare atunci cand virusul latent se reactiveaza si cauzeaza boala recurenta – se manifesta prin eruptie veziculara localizata pe traiectul unui nerv senzorial, durere si parestezii (furnicaturi).

În cazul varicelei la gravidă complicaţiile ce pot apărea sunt diferite în funcţie de momentul infecţiei: varicelă în primul trimestru de sarcină – greutate mică la naştere, atrofie corticală, retard mental, convulsii, microcefalie, calcificări intracraniene, surditate, cataractă, atrofie optică, malformaţii de cord; varicelă la gravidă cu 3-5 zile anterior naşterii sau 2 zile dupa nastere – varicelă neonatală gravă cu risc de 30-35% de deces al nou-născutului.

Infectia primara cu VVZ determina de obicei imunitate pe viata.

Vaccinul contine virus viu atenuat si se administreaza injectabil subcutanat in schema de 2 doze la interval de minim 6 saptamani. In caz de contact cu o persoana diagnosticata cu varicela se recomanda administrarea vaccinului in 72 de ore de la expunere pentru a evita boala sau a dezvolta o forma usoara.

Datele de eficacitate arata 100% protectie pentru forme moderate sau severe si de de 88% pentru orice forma de varicela.

Prospect Varilrix

 

Hepatita A este produsă de virusul hepatitic A.

Hepatita A este o boala acuta autolimitata a ficatului, produsa de virusul hepatitic A.

In anul 2014, in Romania, s-au inregistrat 6.667 cazuri hepatita virala A, incidenta cu 154.72% mai mare decat in anul 2013. Ordinea descrescatoare a primelor 3 grupe de varsta din punctul de vedere al incidentei (cazuri la 100000 locuitori) este urmatoarea: 5-9 ani (196.43%000), 10-14 ani (134.46%000) si 0-4 ani (93.31%000).

Boala se transmite pe cale digestivă prin apă, alimente, obiecte sau mâini contaminate cu materii fecale de la o persoană bolnavă.

Incubaţia: 15-40 zile

Semnele şi simptomele pot lipsi sau includ: lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături,

dureri abdominale sau simptome asemănătoare gripei (febră, dureri de cap şi musculare,

oboseală marcată).

Complicaţii: pot aparea manifestari extrahepatice (dureri articulare/musculare, glomerulonefrita, pancreatita, nevrita, peritonita), forme colestatice cu icter (coloraţia galbenă a pielii), urini închise la culoare si scaune decolorate sau forme fulminante (excepţionale la copii).

Vaccinul este disponibil in varianta pediatrica si pentru adulti. Formulele pediatrice se adreseaza persoanelor intre 12 luni si 16 ani. Eficienta este de circa 94% in prevenirea clinica a bolii. Nivelul de protectie ar putea fi prezent timp de 20 ani sau mai mult cf datelor recente. Vaccinul se administreaza intramuscular in schema de 2 doze la interval de 6-12 luni (maximum 5 ani)

Prospect Havrix junior

Prospect Avaxim pediatric 

 

Gripa este produsă de virusurile gripale.

Este o boala extrem de contagioasa. Exista mai multe tipuri de virusuri gripale. Cele mai frecvent intalnite la om sunt tipurile A si B.

Virusul gripal pandemic A/H1N1a cauzat imbolnavirea a mai mult de 60 milioane de oameni in SUA, conducand la peste 270000 de spitalizari si 12500 de decese. In Romania in sezonul 2014-2015 s-au raportat 4511 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa, 37.9% necesitand internare (1711cazuri). Dintre cei internati 48,7% au fost copii 0-4ani. Aproximativ 1000 de cazuri au fost confirmate.

Gripa se transmite pe cale respiratorie prin tuse sau strănut.

Incubaţia: ore-5 zile

Semnele şi simptomele includ: debut brusc cu febră şi frison, stare generala de rau, dureri musculare, dureri de cap intense, dureri la nivelul globilor oculari, catar nazal (nas înfundat care curge), jena la inghitit,  tuse uscată, greaţă, vărsături, uneori diaree.

Complicaţii: pneumonie, sinuzita, otita, miocardită, pericardită (inflamaţia peretelui şi membranei ce înveleşte inima), meningită, encefalită, deces.

Vaccinul contine in prezent 4 tulpini inactivate de virus, tip A (H1N1, H3N2) si tip B. Eficacitatea vaccinului variaza in functie de similitudinea tulpinilor vaccinale cu tulpinile circulante si de varsta si starea de sanatate a beneficiarului. Vaccinul protejeaza pana la 90% dintre persoanele vaccinate sanatoase sub 65 ani si numai 30-40% dintre persoanele >65ani. Desi vaccinul nu este foarte eficient in prevenirea bolii in randul persoanelor in varsta, este eficace in proportie de 50-60% in prevenirea spitalizarii si 80% in prevenirea deceselor.

Campania de vaccinare debuteaza de la mijlocul lunii octombrie si dureaza pana in luna mai. Vaccinarea grupelor de risc – copii <2 ani, adulti>65ani, persoane cu boli pulmonare cronice (astm), boli cronice renale, hepatice, de cord, hematologice, neurologice, persoane imunodeprimate, femei gravide/postpartum – ar trebui sa fie finalizata pana in decembrie. Vaccinul pentru administrare intramusculara se recomanda incepand cu varsta de 6 luni (Vaxigrip) sau de 3 ani (Influvac), cel cu administrare nazala se recomanda pentru copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani. Copiii cu varsta mai mica de 9 ani carora li se administreaza pentru prima data, ar trebui sa fie imunizati cu 2 doze la interval de cel putin 1 luna intre ele. Pentru persoanele peste 9 ani se administreaza 1 doza de vaccin anual.

Prospect Vaxigrip Tetra

Prospect Fluenz Tetra

Prospect Influvac 

 

Infectia cu meningococ (Neisseria meningitidis)

Meingococul este o bacterie ce reprezinta cauza principala a meningitei bacteriene dar poate determina mai rar si pneumonie, artrita septica, otita medie, laringita (epiglotita). Rata de mortalitate in boala invaziva (septicemie) este de pana la 40%. Mai mult de 20% dintre supravietuitori au sechele permanente cum ar fi surditate, afectare neurologica, paralizia unui membru.

Incubatie 2-10 zile.

Există 12  serogrupuri din care serogroupul B este cel mai prevalent în România fiind responsabil pentru 30-80% din afecţiunile  meningococice în țările industrializate. Serogroupul C este pe al doilea loc ca prevalenţă. Meningococul se transmite pe cale respiratorie sau prin contact direct cu o persoana bolnava.

In Romania, in anul 2014, s-a inregistrat un numar de 70 de cazuri confirmate si probabile de boala meningococica. Boala meningococica a afectat cu precadere copiii, cele mai crescute incidente specifice inregistrandu-se la grupele de varsta 0-4 ani (30 cazuri) si 5-14 ani (16 cazuri). Dintre formele de manifestare a bolii meningococice, a predominat meningita meningococica (76% din cazuri), urmata de meningita cu meningococemie (12% din cazuri), septicemie fara meningita (7% din cazuri), purpura fulminans (4% din cazuri).  La 39 dintre cazurile confirmate (55,7%) s-a determinat serotipul de meningococ: serotip A – 2 cazuri, serotip B – 23 cazuri, serotip C – 12 cazuri, serotip YW – 1 caz si serotip W – 1 caz. S-a inregistrat un numar de 7 decese la cazuri severe, depistate tardiv si care au decedat in primele ore de la internarea in serviciul de asistenta medicala. Cazurile de deces s-au inregistrat la grupele de varsta sub 1 an, 1-4 ani si peste 65 ani (cate 2 cazuri) si 5-9 ani (1 caz).

In Romania sunt disponibile vaccinuri care acopera mai multe serogrupuri B, A, C, W135, Y. Bexsero este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta peste 2 luni împotriva afecţiunilor meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. Trumenba acopera serogrupul B subfamiliile A si B,  este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 10 ani și peste, 2 doze la interval de 6 luni. Nimenrix este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor începând cu vârsta de 6 săptămâni împotriva infecţiei meningococice invazive cauzată de Neisseria meningitidis serogrupurile A, C, W135 şi Y.

Prospect vaccin meningococic B Bexsero 

Prospect vaccin meningococic B Trumenba

Prospect vaccin meningococic A, C, W, Y Nimenrix 

 

Infectia cu HPV (human papillomavirus)

Este una dintre cele mai comune infectii cu transmitere sexuala. Relatia dintre HPV si cancerul de col uterin a fost sustinuta de studii publicate inca din anii 90 si certificata in 2008 prin atribuirea premiului Nobel. Exista peste 100 de tipuri HPV, unele dintre acestea fiind oncogenice – tipurile 16, 18 sunt responsabile de  73% din cazurile de cancer cervical în Europa iar tipurile 31, 33, 35, 45, 56 şi 58 sunt responsabile de aproximativ 12% dintre cazuri. O parte din infectii afecteaza pielea producand veruci. HPV mai este responsabil si de aparitia cancerului vulvar, vaginal, de penis si anus.

Majoritatea bărbaţilor şi femeilor se infectează cu HPV după începerea activităţii sexuale, prezervativele fiind doar parţial eficiente în prevenirea infecţiei. Infectia naturala nu duce la dezvoltarea titrurilor de anticorpi protectori si nu protejeaza impotriva reinfectarii sau reactivarii.

Semnele şi simptomele lipsesc, infecţia fiind asimptomatică. Majoritatea infecţiilor se vindecă spontan în aproximativ 2 ani, dar în unele cazuri infecţia persista, cu risc crescut de cancer.

Complicaţii: cancer de col uterin (în Europa este al doilea neoplasm ca frecvenţă la femeile cu vârstă între 15-44 ani, aproximativ 33,000 caz /an şi 15,000 decese anual). In 2008 Romania se situa pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin.

Cele mai multe cazuri de infectii pot fi depistate prin efectuarea unui test Babes-Papanicolau, care poate pune in evidenta leziunile precursoare cancerului de col uterin. Orice femeie trebuie sa efectueze un astfel de test regulat, incepand de la 3 ani de la debutul vietii sexuale.

Exista riscul de transmitere de la mama la fat in timpul nasterii dar si transplacentar.

Sunt disponibile vaccinuri pentru persoane intre 9 si 55 ani, cu eficienta 100% in prevenirea infectiei persistente si a leziunilor precanceroase. Estimativ raspunsul imun se poate mentine pentru cel putin 20 ani. In mod ideal vaccinul trebuie administrat inainte de expunerea la HPV, respectiv inainte de debutul vietii sexuale. Vaccinul se administreaza intramuscular intr-o serie de 2 doze la 0,6-12 luni sau 0,2,6 luni la varsta de 9-14 ani sau 3 doze (0-2-6luni) la persoane cu varsta de 15 ani si peste, toate dozele necesitand administrarea in decursul a maxim 12 luni. Vaccinarea este recomandat in unele tari si la barbati.

Prospect Gardasil 9